Wat is Programmatic advertising?

Wat houdt programmatic advertising in?

Programmatic advertising is een geautomatiseerd proces voor het kopen en verkopen van online advertenties. In plaats van handmatige onderhandelingen, worden advertenties in real-time gekocht via algoritmes en biedingssystemen. Deze technologie maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning om advertentiecampagnes te optimaliseren en ervoor te zorgen dat advertenties worden getoond aan de juiste doelgroep, op het juiste moment, en op de juiste plaats.

Hoe werkt programmatic advertising?

Het proces van programmatic advertising verloopt via een geautomatiseerd veilingmodel, waarbij adverteerders bieden op advertentieruimte op basis van doelgroepprofielen en beschikbare data. Het systeem werkt als volgt:

  1. Demand-Side Platform (DSP): dit is de kant van de adverteerder. Hier beheren adverteerders hun biedingen en targetopties om advertentieruimte in te kopen op verschillende websites.

  2. Supply-Side Platform (SSP): aan de andere kant staat de publisher die advertentieruimte verkoopt. Via een SSP bieden ze hun advertentie-inventaris aan op de open markt.

  3. Real-Time Bidding (RTB): het hart van programmatic is real-time bidding. Elke keer dat een webpagina met advertentieruimte wordt geladen, wordt er een veiling gehouden waarbij adverteerders in milliseconden kunnen bieden. De hoogste bieder wint de advertentieplek.

Voordelen van programmatic advertising

De populariteit van programmatic advertising blijft groeien vanwege de vele voordelen:

  • Efficiëntie: doorhet geautomatiseerde karakter wordt het advertentie-inkoopproces veel efficiënter en minder tijdrovend.
  • Doelgerichtheid: dankzij data-analyse en machine learning kunnen advertenties hypergericht worden geplaatst, gebaseerd op gebruikersgedrag, demografie en interesses.
  • Realtime optimalisatie: campagnes kunnen continu worden geoptimaliseerd op basis van realtime resultaten, wat zorgt voor een betere ROI.
  • Schaalbaarheid: programmatic maakt het mogelijk om advertenties snel op grote schaal te tonen, terwijl ze toch nauwkeurig getarget blijven.

Soorten programmatic advertising

Er zijn verschillende soorten programmatic advertentiemethoden:

  1. Open Auction: hier bieden meerdere adverteerders op dezelfde advertentieplaats, vergelijkbaar met een openbare veiling. Het is de meest gebruikelijke vorm van programmatic advertising.

  2. Private Auction: publishers geven een beperkte groep adverteerders toegang tot hun advertentieruimte, vaak tegen een premium prijs.

  3. Preferred Deals: adverteerders kopen specifieke advertentieruimte in zonder veiling, maar wel met flexibele biedprijzen. De adverteerder krijgt voorrang.

  4. Programmatic Guaranteed: dit is vergelijkbaar met traditionele media-inkoop. De adverteerder koopt vooraf specifieke advertentie-inventaris voor een vaste prijs.

Programmatic advertising vs. traditionele advertentie-inkoop

Het grootste verschil tussen programmatic advertising en traditionele advertentie-inkoop is de automatisering. Terwijl traditionele methodes nog vaak via directe afspraken en handmatige optimalisaties gaan, maakt programmatic gebruik van geavanceerde technologieën om advertenties dynamisch en op grote schaal te plaatsen. Dit biedt adverteerders veel meer flexibiliteit en controle over hun budget en doelgroep.

Veelgebruikte platforms voor programmatic advertising

Er zijn diverse platforms die worden gebruikt voor programmatic advertising, waaronder:

  • Google Display & Video 360: Een van de meest bekende DSP’s die adverteerders toegang geeft tot miljoenen websites en apps.
  • The Trade Desk: Een DSP die bekend staat om zijn geavanceerde targetingmogelijkheden en transparantie.
  • Amazon Advertising: Amazon biedt programmatic oplossingen waarbij advertenties worden getoond aan hun enorme klantenbestand.
  • Adobe Advertising Cloud: Biedt een alles-in-één platform voor programmatische aankopen, geïntegreerd met hun marketingtools.

Hoe Rocket Marketing kan helpen met programmatic advertising

Rocket Marketing heeft de expertise en tools om je programmatic advertentiecampagnes van begin tot eind te beheren. We zorgen voor de juiste strategie, targetoptimalisatie en continue monitoring van de prestaties. Door gebruik te maken van de nieuwste technologieën en inzichten, maximaliseren we de impact van je advertenties en halen we het maximale uit je budget.

Blijf op de hoogte via onze socials

Al onze begrippen