Wat is Keyword difficulty?

Keyword difficulty is een belangrijke term in de wereld van SEO. Het geeft aan hoe moeilijk het is om op een specifiek zoekwoord hoog te scoren in zoekmachines zoals Google. Als je een effectieve SEO-strategie wilt opzetten, is het begrijpen van keyword difficulty essentieel. In dit artikel leggen we uit wat keyword difficulty precies inhoudt, hoe het werkt en hoe je het kunt gebruiken om de juiste zoekwoorden te kiezen voor je website.

Wat betekent keyword difficulty?

Keyword difficulty (zoekwoordmoeilijkheid) is een metric die aangeeft hoe competitief een zoekwoord is, oftewel hoe moeilijk het zal zijn om op de eerste pagina van zoekmachines te komen voor dat zoekwoord. Deze moeilijkheidsgraad wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de autoriteit van concurrerende websites, de kwaliteit van hun content en het aantal backlinks dat naar deze pagina’s verwijst.

Hoe hoger de keyword difficulty, hoe meer moeite je zult moeten doen om op dat zoekwoord te ranken. Dit betekent doorgaans dat zoekwoorden met een hoge difficulty veel competitie hebben van goed gevestigde websites met sterke SEO-profielen.

Hoe wordt keyword difficulty berekend?

De manier waarop keyword difficulty wordt berekend, kan verschillen afhankelijk van de tool die je gebruikt, maar de meeste SEO-tools (zoals Ahrefs, SEMrush of Moz) hanteren vergelijkbare factoren. Deze tools geven keyword difficulty vaak een score op een schaal van 0 tot 100, waarbij een hogere score staat voor meer concurrentie. Hier zijn enkele van de belangrijkste elementen die worden meegewogen:

Domein- en paginawaarde

Hoe autoritair zijn de websites die al hoog scoren op het zoekwoord? Tools beoordelen dit op basis van het aantal backlinks, domeinleeftijd, en de SEO-score van de pagina.

Backlinks

Het aantal en de kwaliteit van de backlinks die naar de pagina’s van concurrenten wijzen, hebben invloed op de keyword difficulty. Meer en betere backlinks zorgen vaak voor een hogere score.

Contentkwaliteit

Hoe goed is de content van de concurrenten? Is het diepgaand, relevant en goed geoptimaliseerd voor het zoekwoord? Pagina’s met goed geschreven, uitgebreide en informatieve content scoren vaak beter.

Gebruikersintentie

Zoekmachines zoals Google proberen de zoekintentie van gebruikers te begrijpen. Als jouw content niet goed aansluit op wat gebruikers daadwerkelijk willen vinden, zal het moeilijk zijn om hoog te ranken, zelfs met een lage keyword difficulty.

Waarom is keyword difficulty belangrijk voor SEO?

Keyword difficulty helpt je inschatten of het realistisch is om hoog te ranken op een bepaald zoekwoord. Het kiezen van de juiste zoekwoorden is een cruciale stap in SEO, en door rekening te houden met de moeilijkheidsgraad kun je een betere balans vinden tussen zoekwoorden die relevant zijn voor je doelgroep en zoekwoorden die haalbaar zijn om op te scoren.

Er zijn drie belangrijke redenen waarom je altijd naar keyword difficulty zou moeten kijken:

  1. Efficiënt gebruik van middelen: het heeft weinig zin om veel tijd en geld te investeren in het proberen te ranken voor zoekwoorden met een zeer hoge moeilijkheidsgraad als je website nog relatief nieuw is en weinig autoriteit heeft. In plaats daarvan kun je je richten op zoekwoorden met een lagere difficulty om sneller resultaten te zien.
  2. Snellere resultaten: door zoekwoorden met een lagere difficulty te kiezen, kun je sneller hoger ranken, wat resulteert in meer verkeer naar je website. Dit kan met name nuttig zijn voor kleinere bedrijven of nieuwe websites die nog geen sterk backlinkprofiel hebben.
  3. Concurrentieanalyse: het bekijken van de keyword difficulty geeft je ook een goed idee van wie je grootste concurrenten zijn voor een bepaald zoekwoord. Dit helpt je bij het ontwikkelen van een strategie om hen te verslaan of andere zoekwoorden te targeten waar minder sterke concurrentie is.

Hoe gebruik je keyword difficulty in je SEO-strategie?

Het is belangrijk om een gebalanceerde zoekwoordstrategie te ontwikkelen waarbij je rekening houdt met zowel de zoekvolume als de keyword difficulty. Hier zijn een paar tips voor hoe je dit kunt doen:

Focus op zoekwoorden met lage tot middelmatige difficulty

Vooral als je net begint of als je website nog niet veel autoriteit heeft, is het slim om zoekwoorden te kiezen met een lage tot middelmatige difficulty. Deze zoekwoorden hebben minder concurrentie en bieden een grotere kans om snel te ranken.

Longtail zoekwoorden

Longtail zoekwoorden zijn langere, meer specifieke zoekopdrachten die vaak minder zoekvolume hebben, maar ook minder moeilijk zijn om op te ranken. Deze zoekwoorden kunnen zeer waardevol zijn omdat ze vaak leiden tot hogere conversies (de gebruiker heeft immers een specifiek probleem of vraag).

Concurrentieanalyse

Analyseer de websites die nu hoog scoren op het zoekwoord. Hebben ze een sterk backlinkprofiel, hoge domeinautoriteit en goed geoptimaliseerde content? Dit kan je helpen beslissen of je je moet richten op dat zoekwoord of beter kunt uitwijken naar een minder competitief alternatief.

Zoekwoordmix

Probeer een mix van zoekwoorden met hoge en lage difficulty te gebruiken in je SEO-strategie. Terwijl je op de lange termijn werkt aan het ranken voor moeilijkere zoekwoorden, kun je ondertussen verkeer aantrekken met zoekwoorden die gemakkelijker te bereiken zijn.

Tools voor het meten van keyword difficulty

Er zijn verschillende tools beschikbaar die je kunnen helpen de keyword difficulty te analyseren. Hier zijn enkele van de meest populaire:

  • Ahrefs: een van de beste tools voor het analyseren van keyword difficulty. Ahrefs geeft een score van 0 tot 100, gebaseerd op de kwaliteit en het aantal backlinks van concurrenten.
  • SEMrush: deze tool biedt naast keyword difficulty ook een schat aan informatie over zoekvolumes, CPC, en concurrentie.
  • Moz: Moz’ Keyword Explorer geeft ook een keyword difficulty score en biedt handige inzichten over zoekintentie en concurrentie.
  • Ubersuggest: een gebruiksvriendelijke en vaak gratis tool waarmee je snel de moeilijkheidsgraad van zoekwoorden kunt inschatten.

Conclusie

Keyword difficulty is een cruciale factor in elke SEO-strategie. Het helpt je om beter te begrijpen waar je kansen liggen en hoe je je inspanningen het beste kunt richten om zo snel mogelijk resultaat te behalen. Door slim om te gaan met de moeilijkheidsgraad van zoekwoorden, kun je efficiënter werken en je SEO-investeringen beter laten renderen.

Wil je meer weten over hoe je keyword difficulty kunt inzetten voor jouw SEO-strategie? Neem contact op met ons team en ontdek hoe we je kunnen helpen groeien.

Blijf op de hoogte via onze socials

Al onze begrippen