Server-side tagging

Steeds meer bedrijven zien het belang van data om hun online marketingstrategie te optimaliseren. Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste data verzamelt en op een betrouwbare manier analyseert? Server-side tagging biedt hier de oplossing. Door de dataverzameling uit handen van de browser te nemen en op je eigen server te laten plaatsvinden, krijg je niet alleen meer controle over je data, maar ook een accurater beeld van het gedrag van je bezoekers.

Waarom server-side tagging?

Waarom is deze manier van tracking zo belangrijk? Door de dataverzameling op je eigen server te centraliseren, krijg je een completer en nauwkeuriger beeld van de customer journey. Je kunt bijvoorbeeld beter begrijpen hoe bezoekers jouw website vinden, welke pagina’s ze bezoeken en waar ze afhaken. Daarnaast biedt deze manier van tracken meer privacy voor je bezoekers, omdat er minder gegevens via externe partijen worden verwerkt.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek in

Wil je de controle over jouw websitedata terugkrijgen en meer inzicht krijgen in het gedrag van je bezoekers? De experts van Rocket Marketing helpen je graag om server-side tagging te implementeren en zo het maximale uit je marketinginspanningen te halen. Van het opzetten van de technische infrastructuur tot het integreren van de data in je bestaande marketingtools, wij zorgen voor een naadloze overgang.

Meer relevante bezoekers op je website?

Plan een afspraak in met een online marketing specialist. Binnen twee dagen weet je al welke stappen we samen moeten zetten.

“Neem contact met ons op voor het aanvragen van een brainstormsessie”

Wat is server-side tagging precies?

Server-side tagging, ook wel server-side tracking genoemd, is een moderne manier om data te verzamelen op je website. In tegenstelling tot de traditionele methode (client-side tagging) waarbij gegevens direct vanuit de browser van de bezoeker naar externe platforms worden gestuurd, worden ze bij server-side tracking eerst verzameld op jouw eigen server.

De voordelen van server-side tagging

Meer controle

Door de dataverzameling te verplaatsen naar de server krijg je meer controle over het proces. Je bepaalt zelf welke gegevens je verzamelt en hoe je deze gebruikt. Dit geeft je een completer en accurater beeld van het gedrag van je bezoekers. Het is als het hebben van een eigen dashboard waar je alle belangrijke statistieken en trends kunt bijhouden.

Meer privacy

Daarnaast is het een effectieve manier om de privacy van je bezoekers te beschermen en tegelijkertijd toch waardevolle data te verzamelen. In plaats van dat gegevens direct vanuit de browser van de bezoeker naar externe platforms worden gestuurd, worden ze eerst verzameld op jouw eigen server. Zo voldoe je beter aan privacyregelgeving en bescherm je de gegevens van je bezoekers.

Accuraat beeld

Je krijgt een gedetailleerd inzicht in het gedrag van je bezoekers, van het eerste bezoek tot de uiteindelijke conversie. Dit stelt je in staat om de customer journey beter te begrijpen en op basis daarvan je marketingstrategie aan te passen.

Flexibiliteit

Je kunt eenvoudig nieuwe dataverzamelingsprocessen implementeren en bestaande aanpassen. Of het nu gaat om het bijhouden van nieuwe events, het integreren van nieuwe tools of het aanpassen van je datastructuur, server-side tagging biedt de flexibiliteit die je nodig hebt om mee te groeien met je bedrijf.

Klaar voor de toekomst

Deze vorm van tracking is toekomstbestendig en kan zich aanpassen aan veranderende technologieën en privacywetgeving. Door de controle in eigen hand te houden, ben je beter voorbereid op toekomstige ontwikkelingen zoals het verdwijnen van third-party cookies.

Online marketing overleg

Voordat we aan de slag gaan met de implementatie van server-side tagging, nemen we uitgebreid de tijd om jouw specifieke situatie te begrijpen. Welke doelen wil je bereiken met deze technologie? Welke data is voor jou essentieel? Door een diepgaand inzicht te verkrijgen in jouw bedrijfsprocessen en marketingstrategie, kunnen we een op maat gemaakte oplossing ontwikkelen die perfect aansluit bij jouw behoeften. Onze expertise op het gebied van data-analyse en server-side technologieën zorgt ervoor dat we de meest efficiënte en effectieve implementatie garanderen

Bij client-side tagging worden tags rechtstreeks in de browser van de bezoeker uitgevoerd. Dit is de traditionele methode en wordt vaak gebruikt voor Google Analytics. Server-side tagging daarentegen verplaatst de verwerking van tags naar de server. Dit biedt verschillende voordelen, zoals:

  • Meer privacy: gegevens worden minder blootgesteld aan externe scripts en trackers.
  • Betere betrouwbaarheid: minder afhankelijk van browserinstellingen en ad-blockers.
  • Grotere flexibiliteit: meer mogelijkheden voor complexe trackingoplossingen.

Google Tag Manager (GTM) is een tool die het beheer van tags vereenvoudigt. GTM biedt zowel client-side als server-side tagging mogelijkheden. Bij client-side tagging worden tags direct in de browser uitgevoerd, terwijl server-side tagging de verwerking naar de server verplaatst. Door GTM te gebruiken, kun je eenvoudig schakelen tussen beide methodes en profiteren van de voordelen van server-side tagging

Met GTM kun je:

  • Tags beheren: voeg, bewerk en verwijder tags zonder de code van je website aan te passen.
  • Triggers instellen: bepaal wanneer tags worden geactiveerd op basis van specifieke gebeurtenissen.
  • Variabelen definiëren: gebruik variabelen om dynamische waarden in je tags te plaatsen.

 

Google Analytics 4 is de moderner standaard voor webanalyse en werkt naadloos samen met Server Side Tagging. Door GA4 te integreren met je server-side setup krijg je:

  • Een completer beeld: verzamel zowel client-side als server-side data in één platform.
  • Meer accurate data: vermijd problemen met ad-blockers en script-blokkers.
  • Nieuwe meetmogelijkheden: maak gebruik van de geavanceerde mogelijkheden van GA4, zoals machine learning en event-based attributie.

Overweeg server-side tagging als je:

  • Meer controle wilt hebben over je data;
  • Aan strengere privacyregelgeving moet voldoen;
  • Complexere trackingoplossingen nodig hebt;
  • Een toekomstbestendige oplossing zoekt.
Online marketing team

Ontdek de kracht van server-side tagging voor jouw bedrijf

Benieuwd hoe server-side tagging jouw bedrijf kan helpen om betere data-gedreven beslissingen te maken? Onze experts staan klaar om je te adviseren en een op maat gemaakte oplossing te bieden. Laat ons jouw doelstellingen weten en we zorgen voor een oplossing die perfect bij jouw bedrijf past. 

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Veelgestelde vragen

 

Server-side tagging is een manier om gegevens over websitebezoekers te verzamelen, maar dan op een andere plek dan je gewend bent. In plaats van de gegevens direct vanuit de browser van de bezoeker te sturen naar bijvoorbeeld Google Analytics, worden ze eerst verzameld op jouw eigen server. Dit geeft je meer controle over de data en zorgt ervoor dat je beter voldoet aan privacywetgeving. Denk aan het als een tussenstation voor de gegevens, voordat ze naar hun eindbestemming gaan.

Google Tag Manager Server Side is een uitbreiding van Google Tag Manager die het mogelijk maakt om tags op serverniveau te beheren. In plaats van tags direct in de browser te implementeren, worden ze via een server-side container geactiveerd. Dit biedt meer controle en flexibiliteit over de dataverzameling.

Deze manier van tracking is geschikt voor websites van alle omvang, maar het is vooral interessant voor bedrijven die:

  • Hoge eisen stellen aan privacy: bijvoorbeeld in sectoren als healthcare of finance.
  • Complexere trackingoplossingen nodig hebben, zoals het meten van server-side events of het integreren met meerdere data sources.
  • Meer controle willen hebben over hun dataverzameling.

De kosten van server-side tracking kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • Complexiteit van de implementatie: hoe complex is je website en welke data wil je verzamelen?
  • Gebruikte tools: welke tools en platforms wil je gebruiken voor server-side tagging?
  • Benodigde ontwikkeltijd: hoeveel tijd is er nodig om de implementatie uit te voeren?

Je hebt in principe een aantal technische componenten nodig. Je hebt een plek nodig om de data op te slaan (de server), een taal om de data te verwerken (scripttaal), een manier om de data te structureren (data layer) en een manier om de data te verzenden (HTTP-request).

Gelukkig zijn er verschillende tools en platforms beschikbaar die het proces vereenvoudigen. Zoals Google Tag Manager Server Side. Deze tool zorgt ervoor dat je direct aan de slag kunt.

Onze partners & certificaten

Wij werken samen met de de volgende online platforms. Samen houden we de kwaliteit hoog en zorgen we voor een meer dan up-to-date kennis.

Online marketing

Over ons

Waarom kiezen ondernemende bedrijven voor Rocket Marketing?

Rocket Marketing bestaat uit een team van specialisten met veel passie en een zeer strategische denkwijze.

Wij beschikken over de juiste kennis om jouw bedrijf te helpen groeien. Bij Rocket Marketing zijn we altijd bezig met het bedenken en uitwerken van nieuwe online marketingstrategieën.

We zwemmen enigszins tegen de stroom in, pakken kansen die anderen laten liggen. Hoe wij te werk gaan, leggen we je graag uit, want we houden van transparantie en openheid van zaken. Jouw doelstellingen zetten we om in een online marketingplan en dit plan voeren we vervolgens stap voor stap uit. Op deze manier ontzorgen we je volledig en krijg je grip op online marketing en je doelen.